Koszyk

Blog

Jak przechowywać kawę?

Jak przechowywać kawę?

Każdemu, kto zwraca uwagę na jakość kawy, powinno zależeć na jej poprawnym przechowywaniu – żeby dobre ziarna pozostały dobre aż do ostatniej sztuki. Ogólna zasada przechowywania (powtarzana do znudzenia na opakowaniach wielu suchych produktów spożywczych) brzmi: w suchym i chłodnym miejscu. Ale jak bardzo suchym i jak bardzo chłodnym? A co z dostępem światła i […]

Artykuł Czym jest cupping i jak go zrobić? Cupper

Czym jest cupping i jak go zrobić?

Tłumacz Google twierdzi, że cupping to stawianie baniek, ale my nie o tym. A o czym? O testowaniu kawowej parzuchy przy pomocy łyżki w akompaniamencie głośnego siorbania 🙂 Chociaż brzmi dziwnie, jest to nie tylko bardzo praktyczna metoda stosowana przez kawowych profesjonalistów na całym świecie, ale też świetna zabawa dla wszystkich pijaczy kawy – zarówno […]

Zdjęcie kategorii mobilne kawiarnie

Mobilna kawiarnia – jak zacząć biznes – kompendium wiedzy

Ci siedzący w temacie i posiadający własny wózek (a częściej wózki) z kawą, nie wiedzą o czym tu dywagować. Jednak z punktu widzenia osoby która dopiero myśli o uruchomieniu mobilnej kawiarni, pytań jest sporo. A przynajmniej powinno być 😉 W tym artykule opowiem nieco o specyfice prowadzenia biznesu pod tytułem mobilne kawiarnie. Zastanowimy się jakie […]

Ziarno kawy. Artykuł "Czym jest kawa speciality?"

Czym jest kawa speciality?

Kawa speciality (lub specialty, wedle uznania) to coraz bardziej znane określenie, domena małych palarni i lokalnych kawiarni skupionych na jakości. Nietrudno domyślić się, że chodzi tu o coś specjalnego, ale czym dokładnie jest kawa speciality? W tym artykule dowiecie się co nieco na ten temat. Opowiemy tutaj o kryteriach oceny kawy pod względem jakości, o […]

Spienianie mleka. Artykuł "Wpływ mleka na smak kawy".

Wpływ mleka na smak kawy

Tytułowe zagadnienie z pozoru wydaje się proste – chyba każdy kto kawę pije, próbował kawy z mlekiem i wie, jak ona smakuje. Okazuje się jednak, że i na ten temat można odkryć kilka ciekawych faktów. Zapraszamy do lektury! Rodzaje kaw mlecznych Te najbardziej znane to caffe latte i cappuccino, a zaraz za nimi espresso macchiato, […]

Jak parzyć kawę w kawiarce? Kawa z kawiarki

Jak parzyć kawę w kawiarce?

W jednym z poprzednich wpisów na blogu napoczęliśmy temat kawiarek – pisaliśmy między innymi o historii tego kultowego zaparzacza, jego budowie oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie. Dziś pora na stronę praktyczną, czyli jak zaparzyć kawę w kawiarce. Będą wskazówki ściśle związane z tematem, ale też trochę dodatkowych informacji z bardziej ogólnej kawowo-kawiarkowej działki. […]

Cascara - suszone owoce kawowca

Czym jest cascara?

Pod tym tajemniczym hiszpańskim słowem oznaczającym skórkę, kryje się pyszna alternatywa dla herbaty (w dodatku bliżej spokrewniona z kawą, niż można by się spodziewać). Czym dokładnie jest cascara? Jak powstaje? Jak smakuje i jakie ma właściwości? Jak zaparzyć cascarę? Gdzie ją kupić? Wszystkiego dowiecie się w tym artykule – zapraszamy do lektury. Cascara – co […]

Jaka grubość mielenia kawy? Mielona vs ziarnista

Jaka grubość mielenia kawy?

Na początku sprawa wydaje się prosta – w sklepach jest kawa ziarnista i mielona. Masz młynek wbudowany w ekspres? Wybierasz tę pierwszą. Nie masz? Łatwizna, kupujesz mieloną. A jednak z czasem okazuje się, że temat jest nieco bardziej skomplikowany. Dziś omówimy grubości mielenia kawy w zależności od metody parzenia, jaką wybierzemy. Kawa ziarnista vs mielona […]

Jaką kawiarkę wybrać. Zdjęcie główne.

Jaką kawiarkę wybrać?

Wybór kafetierki to poważna sprawa! Moka pot jest niezwykle wytrzymały i odporny na trudy dnia codziennego – w związku z tym nierzadko zdarza się, że jeden egzemplarz towarzyszy nam całe życie. To takie kawowe konserwatywne małżeństwo. Dlatego przemyślmy dobrze jakiego sprzętu potrzebujemy, żeby przez dekady spełniał swoją rolę i nasze oczekiwania. W dalszej części artykułu […]

Arabika vs robusta - kawowiec w doniczce

Arabica, robusta i inne gatunki kawy

Dla wielu ludzi informacja o innych gatunkach kawy może być lekkim szokiem. Przez lata indoktrynowano nas, że jedyna słuszna kawa to 100% arabika – ale nie byle jaka, tylko ta włoska! Cokolwiek to znaczy 🙂 Wszystkich głodnych informacji, jak to jest z tymi gatunkami, zapraszamy do przeczytania naszego artykułu. Będzie trochę botanicznie, trochę liczbowo, a […]

Darmowa przesyłka

Dla wszystkich zamówień powyżej 149zł

Łatwe zwroty

Skorzystaj z formularza zwrotów

Bezpieczne płatności

Stosujemy certyfikat SSL oraz szybkie przelewy