Koszyk

Kawa do kawiarni

Espresso czy przelew?

Zarówno wśród konsumentów, jak i właścicieli lokali, rośnie kawowa świadomość. Bezpowrotnie minęły czasy reklamowania się włoską kawą, 100% arabika 😉 

Coraz więcej kawiarni decyduje się na zróżnicowanie oferty. Espresso i kawy na jego bazie dalej są najczęściej wybieranymi pozycjami. Przestają być jednak jedyne, bowiem rynek podbijają metody alternatywne – przelewowe.

Z tego względu w ofercie posiadamy dwie wersje kawy. Opcja standardowa, to ciemniej palone ziarna, przeznaczone pod klasyczne espresso. Druga możliwość, to zakup ziaren w wersji przelew. Charakteryzują się one jaśniejszym paleniem i przeznaczone są do parzenia w metodach alternatywnych.

Darmowy młynek

Dobry młynek, jest tak samo ważny, jak dobra kawa, dobry ekspres, czy dobry barista.

Twoja kawiarnia może skorzystać z darmowego młynka, po spełnieniu określonych warunków.

Przy przekroczeniu progu 25 kilogramów kawy na miesiąc i umowie na minimum 12 miesięcy, dobierzemy sprzęt specjalnie dla Ciebie. Z młynka możesz korzystać przez cały czas trwania współpracy. Jeśli nie zdecydujesz się na przedłużenie umowy, zaproponujemy Ci wykupienie sprzętu na preferencyjnych warunkach.

 

To jaka ta kawa do gastronomii?

W ofercie mamy zarówno mieszanki, jak i kawy jednorodne. Posiadamy ziarna z Brazylii, Gwatemali, Meksyku i Indii. Jednak mamy możliwość ściągnięcia ziaren z całego (kawowego) świata.

Opowiedz nam o swoich potrzebach, a my zaproponujemy Ci rozwiązanie.

Wolisz przez cały proces przejść sam? Nie ma problemu, w naszym sklepie zamówić możesz pakiet degustacyjny. To kilka standardowych kaw, dostępnych od ręki. Testuj w zaciszu domowym i daj znać, które ziarna sprawdzą się najlepiej w Twojej branży.

Marka własna

Przypominamy też o możliwości stworzenia dedykowanej mieszanki, sygnowanej logo kawiarni.

Własną kawę można zarówno serwować na miejscu, jak i sprzedawać paczki bezpośrednio klientom. Jest to dobry sposób na zwiększenie przychodów lokalu. Własna kawa daje również ogromne możliwości marketingowe, które doświadczony właściciel z pewnością wykorzysta.

Zainteresowany marką własną? Zajrzyj tutaj.

Od czego zależy cena kawy?

Poświęcimy osobny wpis na blogu wyjaśniający szczegółowo co składa się na finalną cenę produktu.

Rozumiemy jednak emocje towarzyszące procesowi wyboru ziaren. Dlaczego płacić za kawę 80, 100, 120 złotych za kilogram, skoro w popularnych marketach czy hurtowniach można znaleźć kawę za ułamek tej kwoty? Pytanie rodzące się w głowach właścicieli jest jak najbardziej zrozumiałe. Płacenie za ten sam produkt dwukrotnie wyższej ceny to prosta droga do finansowego nieszczęścia. Tylko czy kawa i kawa to na pewno to samo?

Analogia do aut jest równie oklepana co trafna. Legendarne Porsche jest samochodem. Ale równie legendarny Matiz też nim jest. Ba, jedno i drugie przewiezie nas z miejsca na miejsce. Oba mają cztery koła, silnik i kierownicę. Coś jednak sprawia, że jedno jest warte wielokrotnie więcej niż drugie.

Cóż, nie musimy chyba pisać więcej. Głęboko wierzymy, że jesteśmy w tym zestawieniu Porsche. A różnica między naszymi kawami, a marketowymi paczkami z przeceny jest kolosalna. Nie musicie wierzyć nam na słowo 😉

Jak długo paczki kawy zachowują świeżość?

Niestety zdarza się, że punkty gastronomiczne przeszacowują swoje możliwości sprzedażowe, a kolejne paczki trafiają z palarni do magazynu. Pojawia się wtedy pytanie o termin przydatności do spożycia. Odpowiadamy na te i sąsiadujące zagadnienia.

Kawa którą Wam dostarczamy jest zawsze świeżo palona. Na każdej paczce widnieje data wypału, przyjmuje się, że termin ważności to rok od wskazanej daty.

Odpowiedź skrótowa za nami. Teraz czas na rozwinięcie, bowiem prawda jest nieco bardziej skomplikowana. Cykl życia ziaren wygląda następująco:

0-14 dni od dnia palenia -> ziarna nabierają aromatów. Kawę można pić od razu, jednak czekając kilka dni, pozwolimy ubogacić się ziarnom w aromaty.

2 tygodnie – 3 miesiące -> To optymalny czas na przerobienie ziarenek w pyszny napar. Kawa zdążyła już nabrać odpowiednich aromatów i będzie utrzymywała ich poziom.

3-12 miesięcy -> Kawa dalej jest smaczna, jednak z czasem ulatnia się jej charakter i spłaszczają doznania.

1 rok i więcej -> Teoretycznie po tym czasie ziarna nie powinny trafić do kubka. Naszym zdaniem granica ta jest granicą formalną. Właściwie przechowywana kawa nie zepsuje się, jednak jej walory smakowe zostaną zdziesiątkowane.

Darmowa przesyłka

Dla wszystkich zamówień powyżej 149zł

Łatwe zwroty

Skorzystaj z formularza zwrotów

Bezpieczne płatności

Stosujemy certyfikat SSL oraz szybkie przelewy