Nie chodzi tu o media, ani o hydraulikę, a o jedną z podstawowych alternatywnych metod parzenia kawy. Czym jest french press i jaki french press wybrać? Zapraszamy do lektury!
Czym jest french press?
French press (czyli prasa francuska) to zaparzacz do kawy i herbaty oraz spieniacz do mleka w jednym. Smaczny i niezbyt kosztowny krok dalej od kawowej zalewajki. Uniwersalne akcesorium, proste w budowie i proste w użytku, które po prostu warto mieć w zanadrzu.
Historia french pressu
Zacznijmy od odrobiny historii…
Pierwszy zaparzacz przypominający dzisiejszy french press został stworzony w 1852 roku przez Francuzów, Mayera i Delforge’a. Kolejny ważny projekt należał do Włochów, Calimaniego i Moneta’ego – to 1929 rok. Niedługo później ich zaparzacz zyskał ulepszenie w postaci sitka uszczelnianego sprężynką i od tego momentu french press zaczął zyskiwać na popularności. Wspomniane rozwiązanie jest nadal powszechnie używane!
Ostatnie wyróżniane nazwisko wśród twórców french pressu to pan Bondanini. Jego projekt z 1958 roku pojawił się wkrótce na europejskim rynku pod nazwą “Melior”, wyprodukowany przez francuską firmę Martin. W 1991 roku ta ostatnia została kupiona przez inną, duńską firmę Bodum, która nadała kultowemu french pressowi nową nazwę “Chambord” i ma go w ofercie (w wielu wariacjach) do dziś.
Jak działa french press?
Zaparzacz jest zbudowany z dwóch głównych części: szklanego dzbanka oraz pokrywki z tłokiem w postaci sitka. Zerknijcie na zdjęcie poniżej! Zadanie obu elementów jest dość oczywiste: w dzbanku parzymy kawę, a sitko służy do przytrzymania fusów.
Przygotowanie naparu we french pressie polega na zalaniu zmielonej kawy gorącą wodą, odczekaniu kilku minut, przeciśnięciu tłoka i przelaniu kawy do kubka. Bardzo prosta sprawa! W analogiczny sposób można zaparzyć herbatę czy cascarę.
Co ciekawe, french press nadaje się również do spieniania mleka. Żeby to zrobić, wlewamy ciepłe mleko do dzbanka i używamy tłoka jak pompki. Po chwili pracy na mleku utworzy się pianka, którą możemy wykorzystać do przygotowania domowego cappuccino.
Więcej o parzeniu kawy i cascary we french pressie napiszemy wkrótce w oddzielnym wpisie.
Jaką markę french pressu wybrać?
W tej kwestii będziecie musieli zdecydować sami – wyważając jakość, cenę, dostępność i własne gusta estetyczne. Z naszej strony możemy jednak zapewnić garść przemyśleń.
My postawilibyśmy na coś klasycznego i sprawdzonego. Pierwszy, oczywisty historycznie wybór to french pressy Bodum, z charakterystyczną kuleczką na górze. Dobrą opcją będą też french pressy innych marek znanych z produkcji jakościowych kawowych sprzętów – na przykład Bialetti (słynący ze swoich kawiarek) lub Hario (to ci od dripperów V60). W naszym sklepie znajdziecie właśnie french pressy Bialetti – bardzo eleganckie i solidne, wykonane ze szkła, stali i czarnego tworzywa.
Na tym oczywiście opcje się nie kończą – french pressy znajdziecie też wśród produktów innych marek. Sporą popularnością cieszą się zaparzacze ze sklepów takich jak IKEA, oferujących szeroki asortyment produktów dla domu – głównie ze względu na cenę. Kupując tańsze produkty warto jednak zwracać uwagę na jakość materiałów i wykonania – nierzadko za niższymi cenami idzie mniejsza trwałość i mniejsza wygoda użytkowania.
Prywatnie jesteśmy właścicielami french pressu Barista & Co – to on widnieje na powyższym zdjęciu.
Jaki rozmiar french pressu wybrać?
Najbardziej standardowe rozmiary french pressów to 350 ml i 1 l – takie też znajdziecie u nas. Zdarzają się również french pressy o pojemności bliższej 500-600 ml, jak i duże 1,5 l – wszystko zależy od producenta. Na ten moment zostańmy jednak przy standardzie.
Pojemność 350 ml będzie dobra dla jednej osoby. Jeśli french press ma być używany właśnie na pojedynczą kawę, ewentualnie dwie małe kawy – mniejszy rozmiar będzie idealny, nie ma co przepłacać za większy zaparzacz. Taki sprzęt sprawdzi się też w małych kuchniach, gdzie każdy centymetr sześcienny jest na wagę złota.
Z kolei pojemność 1 l to bardziej uniwersalny rozmiar. Spokojnie wystarczy na 3-4 duże kawy, ale pojedynczą kawę też można w nim zaparzyć. Dobre rozwiązanie, jeśli czasem parzycie kawę dla kilku osób, a czasem tylko dla siebie.
French press ze stali czy z tworzywa sztucznego?
W większości french pressów dzbanek wykonany jest ze szkła, a tłoczek z sitkiem ze stali – jedynie w tanich modelach stalowe sitko jest zastąpione sitkiem z tworzywa sztucznego. Natomiast materiał pokrywki, rączki i podstawki bywa różny – zazwyczaj jest to albo stal nierdzewna, albo tworzywo sztuczne, albo ich połączenie.
Jeśli kupujecie jakościowy sprzęt, materiał wykonania nie powinien mieć większego znaczenia – jest to raczej kwestia estetyczna oraz finansowa. French pressy z elementami ze stali nierdzewnej (lub drewna, bo i takie się zdarzają) na pewno prezentują się bardziej elegancko, ale są droższe. French pressy z przewagą tworzywa sztucznego są tańsze, ale plastikowe akcesoria mają pewnie mniej fanów.
Ile kosztuje french press?
Ceny french pressów zaczynają się gdzieś w okolicach 40-50 zł, natomiast wśród bardziej renomowanych marek dolna granica to około 90 zł. Czyli w zależności od rozmiaru i wybranego modelu (szczególnie materiału wykonania), za dobry jakościowo zaparzacz zapłacimy między 100 a 200 zł. Ceny wyższe niż podane oznaczają zazwyczaj mniej standardowy, kosztowny materiał (drewno lub dużą ilość stali) albo po prostu droższą markę.
Jakie akcesoria do french pressu?
Żadne! Najlepsze we french pressie jest to, że nie potrzeba do niego żadnych dodatkowych akcesoriów. No, może oprócz najzwyklejszego czajnika, w którym zagotujemy wodę.
Jednak zawsze, niezależnie od metody parzenia, warto wyposażyć się w młynek do kawy. Świeżo mielone ziarna smakują zdecydowanie lepiej!
Jaka kawa do french pressu?
Ta metoda jest jedną z najłatwiejszych jeśli chodzi o dobór kawy, bo tutaj prawie wszystko smakuje dobrze – wystarczy wyposażyć się w jakościowe ziarna. Jeśli wolicie mocniejsze palenie, wybierajcie kawy dedykowane pod espresso, jeśli lubicie więcej lekkości i kwasowości, wybierajcie kawy przelewowe. Na paczkach i w opisach szukajcie profili sensorycznych i wybierajcie to, co Was najbardziej zachęca.
Temat smaku kawy z french pressu poruszymy jeszcze w kolejnym wpisie dedykowanym temu zaparzaczowi, ale w skrócie: french press podkreśla cielistość kawy (czyli konsystencję, ciężar kawy odczuwalny na języku), a za to trochę tonuje kwasowość. Naszym zdaniem fajnie więc wybierać ziarna, które mają w sobie takie nuty jak czekolada czy karmel (te będą podkreślone), ale którym nie brakuje owocowej kwasowości (ta będzie stonowana, ale urozmaici całość). Takich profili można szukać na przykład wśród kaw z Ameryki Środkowej.
- 90,00 zł – 299,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
- 105,00 zł – 354,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Zalety i wady french pressu
Żeby dobrze podsumować całość, stworzyliśmy subiektywną listę najważniejszych zalet i wad french pressu.
+ Bardzo prosty w obsłudze
+ Uniwersalny rozmiar (przy pojemności 1 l)
+ Nie wymaga dodatkowych akcesoriów
+ Nie kosztuje fortuny
+ Smaczna kawa przy wielu rodzajach ziaren
+ Szeroki zakres akceptowalnej grubości mielenia oraz parametrów parzenia – temperatury, czasu
+ Możliwość parzenia kawy na zimno – cold brew
+ Możliwość parzenia herbaty, a nawet pienienia mleka
? Ręczna metoda parzenia kawy, dla osób lubiących codzienne rytuały i nowe zajawki
– Trochę uciążliwy w czyszczeniu
– Podatny na stłuczenia (w razie wypadku, Bialetti oferuje wymienne dzbanki do swoich french pressów)
– Trudna do uniknięcia obecność drobinek kawy w naparze