Koszyk

Blog

Jak parzyć kawę w AeroPressie?

Jak parzyć kawę w AeroPressie?

Pod tą trudną nazwą kryje się świetny zaparzacz do kawy – dziś co nieco o tym jak go używać. Duża czarna, mała czarna, cold brew, kawa dla dwóch osób – podstawowe przepisy, dodatkowe wskazówki i przydatne linki… To wszystko znajdziecie poniżej! AeroPress – czym jest i który wybrać? Jeśli zadajecie sobie właśnie któreś z tych […]

Jaki młynek do kawy wybrać do domu - zdjęcie główne młynków

Jaki młynek do kawy wybrać do domu?

Mnogość opcji potrafi przyprawić poszukiwacza nowego młynka do kawy o ból głowy. Dziesiątki producentów, modeli i parametrów. Na co zwrócić uwagę? Sami wybierając sprzęty miewamy duże zagwozdki i wiemy jak trudno podjąć jest ostateczną decyzję. Cóż, młynka do kawy za Was nie wybierzemy, ale wyjaśnimy i uprościmy parę spraw, tak aby wybór zajął jeden wieczór, […]

AeroPress - czym jest i który wybrać?

AeroPress – czym jest i który wybrać?

Zauważyliśmy, że ta nazwa coraz częściej pojawia się w rozmowach z nami – słyszymy ją nawet od osób, które na co dzień nie interesują się kawą. Coś jest na rzeczy! A zatem pora rozpisać się na temat AeroPressu. Czym jest AeroPress? AeroPress to ręczny zaparzacz do kawy. Można uplasować go gdzieś na trójstyku światów french […]

Mellita Aroma Fresh - zdjęcie główne ekspresu do kawy

Recenzja ekspresu do kawy Melitta Aroma Fresh Therm

Czy można mieć względnie tani i dobry ekspres przelewowy? Opiszemy nasze doświadczenia z modelem Aroma Fresh Therm. Szczególnie zainteresowane mogą być osoby, które chcą zaopatrzyć się prawie bezobsługowo w dużą ilość kawy na raz. Biura na kilka osób czy spotkania towarzyskie i rodzinne, to naturalne środowisko dla opisywanej Melitty. Po szczegóły zapraszam niżej! Specyfikacja techniczna […]

Główne zdjęcie - recenzja eureka specialita

Recenzja młynka do kawy – Eureka Mignon Specialita

Sami kupując sprzęty na własny użytek dużo czasu spędzamy przeglądając czeluście internetu i porównując oferty. Dopłacić do wyższego modelu, czy ten będzie wystarczający? Czy znajdziemy młynek zarówno pod espresso jak i pod alternatywy, czy niezbędne jest kupienie osobnych urządzeń? Czy taki młynek będzie odpowiedni do domu, kawiarni, na event? Zebraliśmy fakty dotyczące młynka do kawy […]

Jak parzyć kawę we french pressie? Cascara

Jak parzyć kawę (i cascarę) we french pressie?

Jak wykorzystać french press do parzenia kawy? Jakie grubość mielenia, temperatura wody i czas parzenia będą odpowiednie? Jaką kawę wybrać? Jak zaparzyć we french pressie liściastą herbatę albo cascarę? Czy we french pressie można spienić mleko? Na te wszystkie pytania (i nie tylko te) odpowiadamy w dzisiejszym wpisie. Zapraszamy do lektury! French press – czym […]

Brazil Yellow Bourbon - zielona kawa z Brazylii, surowe ziarna sprzedawane w sklepie

Zielona kawa – czym jest i jak ją zaparzyć?

Kawę pije prawie każdy, ale nie każdy kto pije kawę wie, że naturalnie kawa wcale nie jest brązowa. Ba, naturalnie kawa nawet nie pachnie jak kawa, ani nie smakuje jak kawa. Zaskoczeni? Czytajcie dalej! Czym jest zielona kawa i skąd się ona bierze? Czy można ją parzyć i pić oraz jakie ma właściwości? Czy można […]

French press - czym jest i jaki wybrać?

French press – czym jest i jaki wybrać?

Nie chodzi tu o media, ani o hydraulikę, a o jedną z podstawowych alternatywnych metod parzenia kawy. Czym jest french press i jaki french press wybrać? Zapraszamy do lektury! Czym jest french press? French press (czyli prasa francuska) to zaparzacz do kawy i herbaty oraz spieniacz do mleka w jednym. Smaczny i niezbyt kosztowny krok […]

Zdjęcie główne - recenzja młynka eureka mignon filtro

Recenzja młynka do kawy – Eureka Mignon Filtro

Czy to dobry młynek pod alternatywy? Czy można zmielić w nim kawę pod espresso? Czy jest warty swojej ceny? My też kilka lat temu stojąc przed wyborem młynka zadawaliśmy sobie te pytania. Dziś bogatsi o doświadczenia dzielimy się swoimi przemyśleniami dotyczącymi młynka Eureka Mignon Filtro. Specyfikacja młynka do kawy Eureka Mignon Filtro moc: 310 W […]

Metody obróbki kawy. Cascara i zielone ziarno

Metody obróbki kawy

Informacja podawana niemal zawsze w opisach kaw wysokiej jakości, zawierająca zagadkowe, nierzadko angielsko-brzmiące określenia. Dziś pora rozjaśnić ten temat! Czym jest obróbka kawy? Kto i po co ją robi? Czy kawa naturalna jest brudna, a kawa myta sztuczna? Czy kawa honey smakuje miodem? Czy od kawy anaerobic będziecie fit? Czytajcie dalej! Czym jest obróbka kawy? […]

Darmowa przesyłka

Dla wszystkich zamówień powyżej 149zł

Łatwe zwroty

Skorzystaj z formularza zwrotów

Bezpieczne płatności

Stosujemy certyfikat SSL oraz szybkie przelewy