Koszyk

Blog

Główne zdjęcie - recenzja eureka specialita

Recenzja młynka do kawy – Eureka Mignon Specialita

Sami kupując sprzęty na własny użytek dużo czasu spędzamy przeglądając czeluście internetu i porównując oferty. Dopłacić do wyższego modelu, czy ten będzie wystarczający? Czy znajdziemy młynek zarówno pod espresso jak i pod alternatywy, czy niezbędne jest kupienie osobnych urządzeń? Czy taki młynek będzie odpowiedni do domu, kawiarni, na event? Zebraliśmy fakty dotyczące młynka do kawy […]

Jak parzyć kawę we french pressie? Cascara

Jak parzyć kawę (i cascarę) we french pressie?

Jak wykorzystać french press do parzenia kawy? Jakie grubość mielenia, temperatura wody i czas parzenia będą odpowiednie? Jaką kawę wybrać? Jak zaparzyć we french pressie liściastą herbatę albo cascarę? Czy we french pressie można spienić mleko? Na te wszystkie pytania (i nie tylko te) odpowiadamy w dzisiejszym wpisie. Zapraszamy do lektury! French press – czym […]

Brazil Yellow Bourbon - zielona kawa z Brazylii, surowe ziarna sprzedawane w sklepie

Zielona kawa – czym jest i jak ją zaparzyć?

Kawę pije prawie każdy, ale nie każdy kto pije kawę wie, że naturalnie kawa wcale nie jest brązowa. Ba, naturalnie kawa nawet nie pachnie jak kawa, ani nie smakuje jak kawa. Zaskoczeni? Czytajcie dalej! Czym jest zielona kawa i skąd się ona bierze? Czy można ją parzyć i pić oraz jakie ma właściwości? Czy można […]

French press - czym jest i jaki wybrać?

French press – czym jest i jaki wybrać?

Nie chodzi tu o media, ani o hydraulikę, a o jedną z podstawowych alternatywnych metod parzenia kawy. Czym jest french press i jaki french press wybrać? Zapraszamy do lektury! Czym jest french press? French press (czyli prasa francuska) to zaparzacz do kawy i herbaty oraz spieniacz do mleka w jednym. Smaczny i niezbyt kosztowny krok […]

Zdjęcie główne - recenzja młynka eureka mignon filtro

Recenzja młynka do kawy – Eureka Mignon Filtro

Czy to dobry młynek pod alternatywy? Czy można zmielić w nim kawę pod espresso? Czy jest warty swojej ceny? My też kilka lat temu stojąc przed wyborem młynka zadawaliśmy sobie te pytania. Dziś bogatsi o doświadczenia dzielimy się swoimi przemyśleniami dotyczącymi młynka Eureka Mignon Filtro. Specyfikacja młynka do kawy Eureka Mignon Filtro moc: 310 W […]

Metody obróbki kawy. Cascara i zielone ziarno

Metody obróbki kawy

Informacja podawana niemal zawsze w opisach kaw wysokiej jakości, zawierająca zagadkowe, nierzadko angielsko-brzmiące określenia. Dziś pora rozjaśnić ten temat! Czym jest obróbka kawy? Kto i po co ją robi? Czy kawa naturalna jest brudna, a kawa myta sztuczna? Czy kawa honey smakuje miodem? Czy od kawy anaerobic będziecie fit? Czytajcie dalej! Czym jest obróbka kawy? […]

Jasno czy ciemno palona kawa?

Jasno czy ciemno palona kawa?

Czym jest stopień palenia kawy i jak go rozpoznać? Jak smakuje kawa jasno palona, średnio palona i ciemno palona? Jaką kawę wybrać do ekspresu ciśnieniowego, a jaką do metod alternatywnych? Która kawa zawiera więcej kofeiny? To wszystko i jeszcze więcej poruszyliśmy w tym artykule. Czytajcie dalej! Czym jest stopień palenia kawy? Podczas wypału kawy, wraz […]

Skąd pochodzi kawa?

Skąd pochodzi kawa? Pochodzenie kawy a smak

Skąd pochodzi kawa i gdzie rośnie? Kto jest największym, a kto najlepszym producentem kawy? Jak zależy smak kawy od jej pochodzenia i dlaczego w ogóle zależy? Czytajcie dalej! Czy kawa pochodzi z Włoch? Nie! Kawa nie pochodzi z Włoch i nie rośnie we Włoszech, nie rośnie też w Polsce, ani w ogóle w Europie. Kawowce […]

Recenzja Behmor 2020SR plus - zdjęcie główne

Recenzja pieca do kawy – Behmor 2020SR plus

Nazywając Behmora piecem do kawy na twarzy pałęta mi się uśmiech wywołany lekkim rozczuleniem. Gdy myślimy o maszynach do roastingu przed oczami mamy wielkie piece bębnowe z charakterystycznym górnym zasypem i wielką tacą chłodzącą. Behmor przy nich to brzdąc. Ja zdecydowanie chętniej określam go samplerem do kawy, jednak dla wielu osób jest to pełnoprawny, choć […]

Czym jest profil sensoryczny kawy?

Czym jest profil sensoryczny kawy?

W skrócie, profil sensoryczny to opis różnych odczuć związanych ze smakiem i aromatem kawy, zwykle wykorzystujący skojarzenia. Ale jak podejść do takiego opisu? Jak wyczuć te wszystkie nuty? Skąd one w ogóle się biorą? Czy chodzi o kawę aromatyzowaną? A może to wszystko to tylko marketingowy wymysł? Czytajcie dalej! Kawa (nie)aromatyzowana Praktyka aromatyzowania kawowych ziaren […]

Darmowa przesyłka

Dla wszystkich zamówień powyżej 149zł

Łatwe zwroty

Skorzystaj z formularza zwrotów

Bezpieczne płatności

Stosujemy certyfikat SSL oraz szybkie przelewy