Koszyk
Jasno czy ciemno palona kawa?

Jasno czy ciemno palona kawa?

Czym jest stopień palenia kawy i jak go rozpoznać? Jak smakuje kawa jasno palona, średnio palona i ciemno palona? Jaką kawę wybrać do ekspresu ciśnieniowego, a jaką do metod alternatywnych? Która kawa zawiera więcej kofeiny? To wszystko i jeszcze więcej poruszyliśmy w tym artykule. Czytajcie dalej! Czym jest stopień palenia kawy? Podczas wypału kawy, wraz […]

Jak przechowywać kawę?

Jak przechowywać kawę?

Każdemu, kto zwraca uwagę na jakość kawy, powinno zależeć na jej poprawnym przechowywaniu – żeby dobre ziarna pozostały dobre aż do ostatniej sztuki. Ogólna zasada przechowywania (powtarzana do znudzenia na opakowaniach wielu suchych produktów spożywczych) brzmi: w suchym i chłodnym miejscu. Ale jak bardzo suchym i jak bardzo chłodnym? A co z dostępem światła i […]

Artykuł Czym jest cupping i jak go zrobić? Cupper

Czym jest cupping i jak go zrobić?

Tłumacz Google twierdzi, że cupping to stawianie baniek, ale my nie o tym. A o czym? O testowaniu kawowej parzuchy przy pomocy łyżki w akompaniamencie głośnego siorbania 🙂 Chociaż brzmi dziwnie, jest to nie tylko bardzo praktyczna metoda stosowana przez kawowych profesjonalistów na całym świecie, ale też świetna zabawa dla wszystkich pijaczy kawy – zarówno […]

Spienianie mleka. Artykuł "Wpływ mleka na smak kawy".

Wpływ mleka na smak kawy

Tytułowe zagadnienie z pozoru wydaje się proste – chyba każdy kto kawę pije, próbował kawy z mlekiem i wie, jak ona smakuje. Okazuje się jednak, że i na ten temat można odkryć kilka ciekawych faktów. Zapraszamy do lektury! Rodzaje kaw mlecznych Te najbardziej znane to caffe latte i cappuccino, a zaraz za nimi espresso macchiato, […]

Jak parzyć kawę w kawiarce? Kawa z kawiarki

Jak parzyć kawę w kawiarce?

W jednym z poprzednich wpisów na blogu napoczęliśmy temat kawiarek – pisaliśmy między innymi o historii tego kultowego zaparzacza, jego budowie oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie. Dziś pora na stronę praktyczną, czyli jak zaparzyć kawę w kawiarce. Będą wskazówki ściśle związane z tematem, ale też trochę dodatkowych informacji z bardziej ogólnej kawowo-kawiarkowej działki. […]

Jaka grubość mielenia kawy? Mielona vs ziarnista

Jaka grubość mielenia kawy?

Na początku sprawa wydaje się prosta – w sklepach jest kawa ziarnista i mielona. Masz młynek wbudowany w ekspres? Wybierasz tę pierwszą. Nie masz? Łatwizna, kupujesz mieloną. A jednak z czasem okazuje się, że temat jest nieco bardziej skomplikowany. Dziś omówimy grubości mielenia kawy w zależności od metody parzenia, jaką wybierzemy. Kawa ziarnista vs mielona […]

jak parzyć kawę w dripie - zdjęcie główne

Jak parzyć kawę w dripie?

Z poprzedniego wpisu wiecie już, co to jest ten cały drip. Ba, może zainspirowani artykułem kupiliście te akcesorium lub chociaż wyciągnęliście je z tyłu szafki. Nie ważne jak, ważne że uzbrojeni w sprzęt, stajecie przed blatem kuchennym i zaczynacie zastanawiać się, jak to było z tym przelewaniem – ile kawy zmielić, jak grubo i jak […]

Zdjęcie główne - jak zrobić cold brew

Przepis na cold brew

Temat powracający jak bumerang. No, może nieco bardziej cyklicznie. W okresie upałów wiedza, jak zrobić cold brew, cenniejsza jest niż przepis na kamień filozoficzny. Chińskie przysłowie mówi jasno: lepiej schłodzić się zimną kawusią, niż żyć wiecznie w upale. Przygotowaliśmy więc dla Was przepis na cold brew.  Co to jest cold brew? To taka kawa na […]

Metody ciśnieniowe vs alternatywne

Czym są alternatywne metody parzenia kawy?

Mało kto pamięta moment, gdy sięgnął po pierwszy łyk kawy. Bezwładnie wpadamy w świat kofeiny i trwamy w nim przez dekady popijając czarny napój (albo biały, stop kawowym ekstremistom). Jednak w życiu niektórych kawoszy nadchodzi moment, gdy słyszą o alternatywnych metodach parzenia ziaren. Zwykle etap akcesoriów poprzedzony jest zainteresowaniem kawami specialty. To wtedy buszując po […]

Darmowa przesyłka

Dla wszystkich zamówień powyżej 149zł

Łatwe zwroty

Skorzystaj z formularza zwrotów

Bezpieczne płatności

Stosujemy certyfikat SSL oraz szybkie przelewy