Lubię tylko gorącą kawę, taką że aż parzy w język… Zimna kawa jest niedobra, za to cold brew jest dobre… Kawy nie wolno zalewać wrzątkiem, bo będzie przepalona… To tylko kilka z zasłyszanych zdań, które zapadły nam w pamięć. Jak widać, temat temperatury w kontekście kawy obrósł w różne tezy, kontrowersje i wątpliwości. Dzisiaj postanowiliśmy […]
Kategoria: Parzenie kawy
Cześć, w tej kategorii znajdziesz sposoby, przepisy i dobre rady dotyczące parzenia kawy różnymi metodami.
Jak parzyć kawę w dripie. Parzenie kawy w kawiarce. Dlaczego kawa z kawiarki jest gorzka? Jak zrobić kawę w aeropressie? Kawa po turecku, zalewajka. Czy kawa z kubka może być dobra? Jaka kawa do frenchpressa?
Dziesiątki pytań, na które odpowiadamy w naszych wpisach dotyczących parzenia kawy. Poradniki i tutoriale dla początkujących oraz dobre rady dla zaawansowanych kawoszy.
Dowiedz się czym jest przemiał i sprawdź “ile klików” zrobić.
W innych kategoriach znajdziesz wpisy uzupełniające dotyczące sprzętów takich jak V60, dripy, drippery, kawiarki, aeropresy, syfony i chemexy.
Poniżej lista kilku z poruszanych tematów na blogu:
Czy można parzyć kawę w kawiarce na płycie indukcyjnej?
Jak parzyć kawę bez ekspresu? Parzenie kawy z ziaren. Jaki sprzęt jest potrzebny do parzenia kawy?
Proporcje parzenia kawy. Ile wody do kawy? Dobra kawa bez profesjonalnego ekspresu. Jak zaparzyć kawę we frenchpressie.
Jak parzyć kawę w AeroPressie?
Pod tą trudną nazwą kryje się świetny zaparzacz do kawy – dziś co nieco o tym jak go używać. Duża czarna, mała czarna, cold brew, kawa dla dwóch osób – podstawowe przepisy, dodatkowe wskazówki i przydatne linki… To wszystko znajdziecie poniżej! AeroPress – czym jest i który wybrać? Jeśli zadajecie sobie właśnie któreś z tych […]
Jak parzyć kawę (i cascarę) we french pressie?
Jak wykorzystać french press do parzenia kawy? Jakie grubość mielenia, temperatura wody i czas parzenia będą odpowiednie? Jaką kawę wybrać? Jak zaparzyć we french pressie liściastą herbatę albo cascarę? Czy we french pressie można spienić mleko? Na te wszystkie pytania (i nie tylko te) odpowiadamy w dzisiejszym wpisie. Zapraszamy do lektury! French press – czym […]
Jasno czy ciemno palona kawa?
Czym jest stopień palenia kawy i jak go rozpoznać? Jak smakuje kawa jasno palona, średnio palona i ciemno palona? Jaką kawę wybrać do ekspresu ciśnieniowego, a jaką do metod alternatywnych? Która kawa zawiera więcej kofeiny? To wszystko i jeszcze więcej poruszyliśmy w tym artykule. Czytajcie dalej! Czym jest stopień palenia kawy? Podczas wypału kawy, wraz […]
Jak przechowywać kawę?
Każdemu, kto zwraca uwagę na jakość kawy, powinno zależeć na jej poprawnym przechowywaniu – żeby dobre ziarna pozostały dobre aż do ostatniej sztuki. Ogólna zasada przechowywania (powtarzana do znudzenia na opakowaniach wielu suchych produktów spożywczych) brzmi: w suchym i chłodnym miejscu. Ale jak bardzo suchym i jak bardzo chłodnym? A co z dostępem światła i […]
Czym jest cupping i jak go zrobić?
Tłumacz Google twierdzi, że cupping to stawianie baniek, ale my nie o tym. A o czym? O testowaniu kawowej parzuchy przy pomocy łyżki w akompaniamencie głośnego siorbania 🙂 Chociaż brzmi dziwnie, jest to nie tylko bardzo praktyczna metoda stosowana przez kawowych profesjonalistów na całym świecie, ale też świetna zabawa dla wszystkich pijaczy kawy – zarówno […]
Wpływ mleka na smak kawy
Tytułowe zagadnienie z pozoru wydaje się proste – chyba każdy kto kawę pije, próbował kawy z mlekiem i wie, jak ona smakuje. Okazuje się jednak, że i na ten temat można odkryć kilka ciekawych faktów. Zapraszamy do lektury! Rodzaje kaw mlecznych Te najbardziej znane to caffe latte i cappuccino, a zaraz za nimi espresso macchiato, […]
Jak parzyć kawę w kawiarce?
W jednym z poprzednich wpisów na blogu napoczęliśmy temat kawiarek – pisaliśmy między innymi o historii tego kultowego zaparzacza, jego budowie oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie. Dziś pora na stronę praktyczną, czyli jak zaparzyć kawę w kawiarce. Będą wskazówki ściśle związane z tematem, ale też trochę dodatkowych informacji z bardziej ogólnej kawowo-kawiarkowej działki. […]
Jaka grubość mielenia kawy?
Na początku sprawa wydaje się prosta – w sklepach jest kawa ziarnista i mielona. Masz młynek wbudowany w ekspres? Wybierasz tę pierwszą. Nie masz? Łatwizna, kupujesz mieloną. A jednak z czasem okazuje się, że temat jest nieco bardziej skomplikowany. Dziś omówimy grubości mielenia kawy w zależności od metody parzenia, jaką wybierzemy. Kawa ziarnista vs mielona […]
Jak parzyć kawę w dripie?
Z poprzedniego wpisu wiecie już, co to jest ten cały drip. Ba, może zainspirowani artykułem kupiliście te akcesorium lub chociaż wyciągnęliście je z tyłu szafki. Nie ważne jak, ważne że uzbrojeni w sprzęt, stajecie przed blatem kuchennym i zaczynacie zastanawiać się, jak to było z tym przelewaniem – ile kawy zmielić, jak grubo i jak […]