Palenie, wypalanie, prażenie – magia, nauka czy rzemiosło? Dziś opowiadamy, po co pali się kawę i jak pali się kawę. Będzie krótko i konkretnie, zapraszamy do lektury! Skąd bierze się kawa? Ziarna kawy to pestki owoców kawowca. W naturalnej postaci mają zielonkawy kolor, delikatny roślinny zapach, są elastyczne i bardzo twarde. Nie brzmi znajomo? To […]
Kategoria: Wiedza o kawie
Kategoria zrzeszająca wpisy różnej treści, wszystkie z mocnym akcentem edukacyjnym.
Dowiecie się czym różni się arabika od robusty.
Opowiemy nieco o kawowej sensoryce, body i innych szamańskich wymysłach.
Jeśli jesteście głodni edukacyjnych kawowych ciekawostek, dobrze trafiliście.
Zielona kawa – czym jest i jak ją zaparzyć?
Kawę pije prawie każdy, ale nie każdy kto pije kawę wie, że naturalnie kawa wcale nie jest brązowa. Ba, naturalnie kawa nawet nie pachnie jak kawa, ani nie smakuje jak kawa. Zaskoczeni? Czytajcie dalej! Czym jest zielona kawa i skąd się ona bierze? Czy można ją parzyć i pić oraz jakie ma właściwości? Czy można […]
Metody obróbki kawy
Informacja podawana niemal zawsze w opisach kaw wysokiej jakości, zawierająca zagadkowe, nierzadko angielsko-brzmiące określenia. Dziś pora rozjaśnić ten temat! Czym jest obróbka kawy? Kto i po co ją robi? Czy kawa naturalna jest brudna, a kawa myta sztuczna? Czy kawa honey smakuje miodem? Czy od kawy anaerobic będziecie fit? Czytajcie dalej! Czym jest obróbka kawy? […]
Skąd pochodzi kawa? Pochodzenie kawy a smak
Skąd pochodzi kawa i gdzie rośnie? Kto jest największym, a kto najlepszym producentem kawy? Jak zależy smak kawy od jej pochodzenia i dlaczego w ogóle zależy? Czytajcie dalej! Czy kawa pochodzi z Włoch? Nie! Kawa nie pochodzi z Włoch i nie rośnie we Włoszech, nie rośnie też w Polsce, ani w ogóle w Europie. Kawowce […]
Czym jest profil sensoryczny kawy?
W skrócie, profil sensoryczny to opis różnych odczuć związanych ze smakiem i aromatem kawy, zwykle wykorzystujący skojarzenia. Ale jak podejść do takiego opisu? Jak wyczuć te wszystkie nuty? Skąd one w ogóle się biorą? Czy chodzi o kawę aromatyzowaną? A może to wszystko to tylko marketingowy wymysł? Czytajcie dalej! Kawa (nie)aromatyzowana Praktyka aromatyzowania kawowych ziaren […]
Czym jest kawa speciality?
Kawa speciality (lub specialty, wedle uznania) to coraz bardziej znane określenie, domena małych palarni i lokalnych kawiarni skupionych na jakości. Nietrudno domyślić się, że chodzi tu o coś specjalnego, ale czym dokładnie jest kawa speciality? W tym artykule dowiecie się co nieco na ten temat. Opowiemy tutaj o kryteriach oceny kawy pod względem jakości, o […]
Czym jest cascara?
Pod tym tajemniczym hiszpańskim słowem oznaczającym skórkę, kryje się pyszna alternatywa dla herbaty (w dodatku bliżej spokrewniona z kawą, niż można by się spodziewać). Czym dokładnie jest cascara? Jak powstaje? Jak smakuje i jakie ma właściwości? Jak zaparzyć cascarę? Gdzie ją kupić? Wszystkiego dowiecie się w tym artykule – zapraszamy do lektury. Cascara – co […]
Arabica, robusta i inne gatunki kawy
Dla wielu ludzi informacja o innych gatunkach kawy może być lekkim szokiem. Przez lata indoktrynowano nas, że jedyna słuszna kawa to 100% arabika – ale nie byle jaka, tylko ta włoska! Cokolwiek to znaczy 🙂 Wszystkich głodnych informacji, jak to jest z tymi gatunkami, zapraszamy do przeczytania naszego artykułu. Będzie trochę botanicznie, trochę liczbowo, a […]