Pod tą trudną nazwą kryje się świetny zaparzacz do kawy – dziś co nieco o tym jak go używać. Duża czarna, mała czarna, cold brew, kawa dla dwóch osób – podstawowe przepisy, dodatkowe wskazówki i przydatne linki… To wszystko znajdziecie poniżej!
AeroPress - czym jest i który wybrać?
Jeśli zadajecie sobie właśnie któreś z tych pytań, to tak się składa, że temat poruszyliśmy w jednym z ostatnich wpisów – klik. A tam co nieco o historii AeroPressu (Co AeroPress ma wspólnego z Frisbee?!), porównanie dostępnych modeli (klasyczny AeroPress Original, podróżny AeroPress Go, duży AeroPress XL, przezroczysty AeroPress Clear), trzy słowa o dodatkowych akcesoriach oraz podsumowanie zalet i wad AeroPressu.
Jeśli idealny zaparzacz macie już na oku – albo i więcej: w swojej kuchni – pora dowiedzieć się trochę więcej o parzeniu kawy w AeroPressie!
-
-
- 215,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Jak zaparzyć kawę w AeroPressie?
Tak naprawdę nie ma jednego właściwego sposobu! Dużą zaletą AeroPressu jest możliwość parzenia kawy w różnym stylu, dostosowywania pojedynczych parametrów – według własnych preferencji. Dlatego poniżej znajdziecie kilka różnych podejść do kawy z AeroPressu – będzie o dużej czarnej, w stylu kawy przelewowej; będzie o małej czarnej, w stylu espresso; będzie też o kawie na zimno i o kawie dla dwóch osób. Ale najpierw kilka podstaw, wspólnych dla większości przepisów…
Krok 1: Wkładamy papierowy filtr do sitka, sitko przykręcamy do korpusu. Całość stawiamy na kubku lub innym naczyniu.
Krok 2: Do zaparzacza wsypujemy zmieloną kawę – w takiej ilości, jak lubimy. Można potrząsnąć lekko zaparzaczem, żeby wyrównać poziom kawy w środku.
Krok 3: Zalewamy kawę wodą, mieszamy. Teraz trzeba chwilę odczekać – typowy czas parzenia to 1-2 minuty.
Krok 4: Przeciskamy kawę do kubka – raczej powoli i z małą siłą.
Krok 5: Kawa gotowa! Czyścimy zaparzacz i idziemy pić.
![Jak parzyć kawę w AeroPressie?](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_1024,h_235/https://palarniameksyk.pl/wp-content/uploads/2024/04/AP-1024x235.png)
Duża kawa z AeroPressu
Teraz pora na trochę więcej szczegółów… Podstawowa, najbardziej popularna kawa z AeroPressu to taka duża czarna – przypominająca kawę przelewową lub americano. Czyli coś lżejszego, do picia solo lub z małą ilością mleka.
Do jej przygotowania potrzebujemy około 6g kawy na każde 100ml wody – czyli na przykład 11-12g (1 miarka) na kubek 200ml. Czas parzenia: 2 minuty.
Espresso z AeroPressu
Czyli tak zwane aeropresso 🙂 Technicznie rzecz biorąc, nie jest to espresso – raczej mała i mocna czarna kawa, przypominająca tą z kawiarki. Fajnie nadaje się do połączenia z ciepłym spienionym mlekiem i stworzenia tym samym domowego cappuccino / latte – chociaż wersja czarna też na pewno znajdzie wielu zwolenników.
Tutaj przyda się więcej kawy i mniej wody – w końcu zależy nam na bardziej skoncentrowanym naparze. Popularne proporcje to okolice 18g i 90ml. Czas parzenia: 1,5 minuty.
W tym przypadku warto użyć metody odwróconej (AeroPress parzony “do góry nogami”, bardziej szczegółowo opisane niżej), porządniej zamieszać kawę i przecisnąć ją aż do ostatniej kropli. Jeśli lubicie kawę tego typu, warto też zainwestować w metalowy filtr i używać go zamiast filtrów papierowych – dzięki niemu napar będzie pełniejszy w smaku. Sporo osób lubi też używać specjalnych nakładek ograniczających przepływ kawy – takich jak Fellow Prismo.
Cold brew z AeroPressu
Bardzo ciekawa sprawa: AeroPress umożliwia parzenie kawy całkowicie na zimno – tak zwane cold brew. Taki napar ma zwykle łagodny smak z niską kwasowością i goryczą, i jest bardzo lubianą opcją na lato. Zazwyczaj kawa tego typu musi się parzyć przez wiele godzin – w AeroPressie wystarczy kilka minut.
Przepis można pożyczyć z punktu wyżej – sporo kawy, niewiele wody. Kluczowe różnice: używamy wody w temperaturze pokojowej i mieszamy przez cały czas zaparzania! Na koniec kawę rozcieńczamy mocno schłodzoną wodą i/lub dodajemy kostki lodu – wedle uznania.
Alternatywą jest przygotowanie bardziej standardowego AeroPressu “na lodzie” – czyli kawę parzymy normalnie na gorąco, prosto na kostki lodu. W tym przypadku też warto przygotować mocniejszy napar, brakujące mililitry wody zastępując właśnie lodem. Polecamy przetestować obie opcje, żeby wybrać tę bardziej ulubioną!
Kawa z AeroPressu dla dwóch osób
Największą wadą oryginalnego AeroPressu jest jego mała pojemność: 200-250ml – co dla osób lubiących dużą czarną kawę oznacza tylko jeden kubek naparu. Ten problem niedawno został rozwiązany dzięki pojawieniu się nowego modelu AeroPress XL o podwójnej pojemności. Jeśli macie go w zanadrzu, wystarczy użyć standardowego przepisu po odpowiednim przeskalowaniu – używając na przykład 22-24g kawy i 400ml wody.
Jeśli wybraliście któryś z mniejszych modeli AeroPressu, trzeba trochę pokombinować. Pomysł jest taki: zaparzyć mocniejszą kawę i rozcieńczyć ją później. A więc wrzucamy do zaparzacza 2x więcej kawy niż normalnie (około 22-24g) i wlewamy tyle wody, ile tylko się zmieści. Parzymy 2x dłużej (4 minuty), a na koniec rozcieńczamy do pełnych 400ml.
Kawa do AeroPressu
Ponieważ AeroPress jest tak uniwersalny, jest w stanie dobrze zaparzyć w zasadzie dowolną (dobrą) kawę. Do parzenia dużej czarnej można wybrać jaśniejsze i bardziej owocowe ziarna, a do aeropresso postawić na coś ciemniejszego i bardziej klasycznego – można, ale oczywiście nie trzeba!
Poniżej znajdziecie nasze propozycje kawowych zestawów, na różne kawowe gusta 🙂
- 88,00 zł – 289,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
- Brak w magazynie 103,00 zł – 350,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
- Brak w magazynie 179,00 zł – 599,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
AeroPress metodą odwróconą
Wyżej wspomnieliśmy o parzeniu AeroPressu do góry nogami. To tak zwana metoda inverted – czyli metoda odwrócona. Tutaj zamiast układu korpus – tłok, mamy układ tłok – korpus, który odwracamy do normalnej pozycji dopiero tuż przed przeciskaniem. Ale po kolei…
Krok 1: Tłok stawiamy na blacie uszczelką do góry, nasuwamy na niego korpus.
Krok 2: Do zaparzacza wsypujemy zmieloną kawę i potrząsamy żeby wyrównać.
Krok 3: Wlewamy wodę, mieszamy. Zostawiamy do zaparzenia.
Krok 4: Przykręcamy sitko z filtrem. Nakładamy kubek na górę i odwracamy całość. Przeciskamy.
Krok 5: Sprzątamy i pijemy!
Uwaga, w tej metodzie bardzo łatwo o bałagan. Przy obracaniu zaparzacza trzeba być ostrożnym, jeśli nie chcemy żeby kawa wylądowała na blacie lub na nas. Przede wszystkim, tłok musi być porządnie włożony w korpus – inaczej wypadnie, serio! Do tego warto odpływ przykryć kubkiem i wszystko mocno trzymać.
Metoda odwrócona ma wielu zwolenników – chociaż są i tacy co twierdzą, że kawa parzona metodą standardową jest równie dobra, więc szkoda zachodu. W przeciwieństwie do metody tradycyjnej, w metodzie odwróconej kawa nie ucieka podczas parzenia. Jednocześnie przestrzeń do parzenia jest trochę mniejsza, bo część z niej zajmuje tłok. Jak zawsze, warto przetestować obie opcje i wtedy zdecydować, co nam bardziej odpowiada.
![Jak parzyć kawę w AeroPressie?](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_769,h_1024/https://palarniameksyk.pl/wp-content/uploads/2024/04/P1210632-769x1024.jpg)
![Jak parzyć kawę w AeroPressie?](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_769,h_1024/https://palarniameksyk.pl/wp-content/uploads/2024/04/P1210667-769x1024.jpg)
Jak zmielić kawę do AeroPressu?
Grubiej niż do espresso, drobniej niż do dripa, czyli coś w okolicach kawiarki – przy czym idealne mielenie może się różnić w zależności od konkretnej kawy, wybranego przepisu i własnego gustu. Trzeba wziąć to na smak!
Jak czyścić AeroPress?
Bardzo prosto! Odkręcamy sitko, tłoczkiem wypychamy fusy do śmietnika, przepłukujemy uszczelkę z resztek fusów. Dopiero później wyciągamy tłoczek z korpusu i myjemy obie części. Zgodnie z informacją producenta, AeroPress można też myć w zmywarce.
AeroPress - dodatkowe wskazówki
- Ogólne rekomendacje co do temperatury wody są podobne jak dla innych metod parzenia – gorąca woda (90-100 stopni) dla kawy palonej jaśniej, troszkę chłodniejsza (80-90 stopni) dla kawy palonej ciemniej. Z drugiej strony, twórca AeroPressu jest zwolennikiem parzenia dowolnej kawy w 80 stopniach – warto sprawdzić, który styl bardziej wam odpowiada. Cold brew parzymy oczywiście przy użyciu chłodnej wody.
- Rozgrzewanie zaparzacza, przepłukiwanie filtra, preinfuzja (czyli wstępne zaparzanie kawy małą ilością wody) – tak powszechne przy parzeniu kawy z użyciem dripa czy chemeksu – w przypadku AeroPressu nie mają zbyt wielkiego znaczenia.
- Jeśli stosujecie metodę standardową (nie odwróconą), tłoczek na korpus zdecydowanie warto założyć od razu po zalaniu kawy wodą i zostawić go tak na cały czas zaparzania. Dzięki temu fizyka zdziała cuda i kawa nie będzie uciekać do kubka!
- Przed przeciskaniem warto lekko zamieszać AeroPressem, a samo przeciskanie powinno być robione powoli i z małą siłą. Jeśli macie słabe nadgarstki – zamiast przeciskać dłonią, spróbujcie zrobić to przedramieniem lub łokciem 🙂
Podsumowanie
Warto bawić się grubością mielenia i temperaturą, proporcjami kawa-woda, długością zaparzania i intensywnością mieszania! AeroPress jest naprawdę świetny pod tym względem, umożliwiając zmianę pojedynczych parametrów – więc można łatwo dostosować je do siebie i do swojej kawy.
Jeśli potrzebujecie dodatkowych źródeł informacji dotyczących AeroPressu, zerknijcie w poniższe linki:
- Na start, manual “Ultimate Beginner’s AeroPress Brew Guide” oraz strona producenta.
- Zaraz później, The AeroPress Series – czyli seria filmów Jamesa Hoffmanna poświęcona AeroPressowi.
- Na deser, AeroPrecipe – czyli strona z przepisami na AeroPress (na moment publikacji, jest ich aż 299!)