Koszyk
Metody ciśnieniowe vs alternatywne

Czym są alternatywne metody parzenia kawy?

Mało kto pamięta moment, gdy sięgnął po pierwszy łyk kawy. Bezwładnie wpadamy w świat kofeiny i trwamy w nim przez dekady popijając czarny napój (albo biały, stop kawowym ekstremistom). Jednak w życiu niektórych kawoszy nadchodzi moment, gdy słyszą o alternatywnych metodach parzenia ziaren. Zwykle etap akcesoriów poprzedzony jest zainteresowaniem kawami specialty. To wtedy buszując po palarnianych stronach, przeglądając zdjęcia na Instagramie czy oglądając filmy Hoffmana wpadamy na coraz to nowe sprzęty służące do zaparzania kawy. Szybki napływ informacji  wprowadza konfuzję.

Czym różni się dripper od dripa? Czy w kawiarce można zrobić espresso? I czemu ta sama kawa ma niby inaczej smakować przyrządzona w innym naczyniu? Zapraszamy do zapoznania się z tematem czym są alternatywne metody parzenia kawy.

Ekspresy ciśnieniowe vs alternatywy

Cała sprawa trąci lekkim komizmem. Alternatywami nazywamy bowiem wszystko, co nie jest ekspresem ciśnieniowym. I tak kawiarki, metody przelewowe i wszystkie pochodne jawią się jako awangarda godna kawowego geeka. Problem jest jednak jeden – to metody alternatywne są starsze. Pierwsze metody przelewowe (nie wspominając o np. tygielku) pojawiły się dużo wcześniej niż pierwsze ekspresy ciśnieniowe. Zostawiając jednak dywagacje zalatujące niepotrzebnym komplikowaniem sprawy, zaznaczamy jeszcze raz. Metody alternatywne to wszystko, co nie jest ekspresem ciśnieniowym. Teraz pokrótce omówimy najpopularniejsze urządzenia do parzenia kawy, które pomogą nam lepiej zrozumieć świat alternatyw.

Kawiarka

Kawiarka jako jedna z metod alternatywnych, jedną nogą w świecie ciśnień

Klasyk klasyków. Konstrukcja piękna i ponadczasowa. Nieodłączony towarzysz górskich wypraw i nocy pod namiotem. Niby alternatywa, ale jedną nogą jeszcze w świecie ciśnień. Napar z kawiarki jest mocny i intensywny, to takie alternatywne espresso (robione przy mniejszym ciśnieniu).

Zasada działania: Źródło ciepła podgrzewa wodę w zbiorniku. Zbudowane ciśnienie (około 1-2 bary) wypycha wodę przez sitko ze zmieloną kawą. Następuje ekstrakcja i napar gromadzi się w górnej części urządzenia. Kilka minut i kawa jest gotowa.

Koszt: Zależnie od pojemności, od ok. 100 zł

Dodatkowe informacje: Zrobienie dobrej kawy w kawiarce wcale nie jest takie proste. W grę wchodzi kilka niuansów i zasad, ale o tym przeczytasz we wpisie dedykowanym kawiarce. 

PS. Jeśli masz płytę indukcyjną, zwróć uwagę, czy kawiarka jest z nią kompatybilna lub zainwestuj w odpowiednią przejściówkę.

Drip, dripper, V60

Drip V60 jako jedna z metod alternatywnych

Klasyk klasyków 2.0. Naczynie w kształcie lejka, może być wykonane z plastiku, ceramiki, metalu lub szkła. Do poprawnego działania niezbędne są filtry, najczęściej papierowe.

Zasada działania: Z góry wlewamy wodę, która powoli przesącza się przez (wsypane tam wcześniej) zmielone ziarna. Filtr zatrzymuje fusy, ale pozwala przepłynąć zaparzonej kawie. I tak po kilku minutach kapania napar znajduje się w kubku lub serwerze.

Koszt: Od około 20 zł za dripa. Cena zależna od wielkości i materiału + Filtry ok. 29 zł za 100 sztuk

Dodatkowe informacje: Istnieje kilka popularnych przepisów na przyrządzenie naparu.

Aeropress

Aeropress jako jedna z metod alternatywnych

Przez wielu nazywany dużą strzykawką. Skojarzenie to, mimo że lekko zabawne, jest zaskakująco akuratne. Aeropress nie jest zwykle pierwszym urządzeniem w arsenale kawowego geeka, ale ma swoich wiernych zwolenników.

Zasada działania: Zalewamy zmieloną kawę, mieszamy i przesuwamy tłok w cylindrze, tym samym przeciskając zaparzoną kawę do kubka. Oczywiście metod jest wiele, z czasem poznasz je wszystkie i wypracujesz swoją ulubioną.

Koszt: Zależnie od wersji, od około 100 zł + Filtry 29 zł za 350 sztuk

Dodatkowe informacje: Okazuje się, że tłok można przeciskać lepiej lub gorzej. Podczas nieumiejętnego parzenia zdarzają się “eksplozje”. Czytajcie uważnie instrukcję, a my postaramy się za niedługo nagrać dla Was tutorial poruszający te materię.

French press

Frenchpress jako metoda alternatywna

French press to urządzenie popularne nawet wśród osób, którym nie dane było słyszeć o metodach alternatywnych. Ten zgrabny dzbanuszek – ze względu na prostotę obsługi i miłą prezencję – zyskał miejsce w kuchniach wielu ludzi.

Zasada działania: Jak zawsze metod jest więcej niż jedna. W ogólności jednak mielimy kawę na odpowiednią grubość i zalewamy wodą poniżej temperatury wrzenia. Czekamy kilka minut aż kawa się zaparzy i dociskamy tłok. Kawa gotowa! Całość przygotowania to czas około 10 minut.

Koszt: Zależnie od marki i wielkości, od około 50zł

Dodatkowe informacje: Jeśli na dnie kubka znajdujecie dużo drobinek kawy, ustawcie młynek na nieco grubszą frakcję.

Chemex

Kto raz zobaczył chemexa, ten go nie odzobaczy. Naczynie o ciekawym kształcie, przypominającym nieco klepsydrę. Na zwężeniu drewniany uchwyt przewiązany rzemykiem. Całość emanuje oryginalnością i stylem.

Zasada działania: Podobnie jak w przypadku drippera – papierowy filtr wkładamy w górną część naczynia, do środka wsypujemy świeżo zmieloną porcję kawy, a całość zalewamy wodą. Po kilku minutach przesączania napar będzie gotowy. Jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach, które decydują o finalnym smaku.

Koszt: Zależnie od wielkości, od około 170 zł + Filtry 45 zł za 100 sztuk

Dodatkowe informacje: Chemex jest świetny do zaparzenia kawy dla większej liczby osób. 

Syfon, perkolator, tygielek i inne

Świat alternatyw nie kończy się na pozycjach wymienionych wyżej. Kreatywność ludzi jest niesamowita i wciąż powstają nowe sprzęty lub wariacje na temat obecnych. Mamy jednak nadzieję, że dzisiejszy wpis dał Wam ogólny pogląd czym są alternatywne metody parzenia kawy.

Ocenę, czy owe sprzęty to niepotrzebna fanaberia w niszowym zagadnieniu, czy też urzeczywistnienie realnej potrzeby, pozostawiamy Wam. Aby rzetelnie ocenić jakość naparu wybierzcie sprawdzone ziarna jakości specialty. Nasze kawy dostępne są w dwóch stopniach palenia: espresso polecane do metod ciśnieniowych (ekspresów i kawiarek) oraz przelew idealny pod dripa, chemexa czy aeropressa.

Z naszej strony polecamy przetestować kilka najbardziej popularnych urządzeń. Ich cena w porównaniu do skomplikowanych ekspresów automatycznych czy kolbowych jest marginalna. A doznania smakowe? Cóż, zaopatrzcie się w dobre ziarna i sprawdźcie sami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Darmowa przesyłka

Dla wszystkich zamówień powyżej 149zł

Łatwe zwroty

Skorzystaj z formularza zwrotów

Bezpieczne płatności

Stosujemy certyfikat SSL oraz szybkie przelewy