W jednym z poprzednich wpisów na blogu napoczęliśmy temat kawiarek – pisaliśmy między innymi o historii tego kultowego zaparzacza, jego budowie oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie. Dziś pora na stronę praktyczną, czyli jak zaparzyć kawę w kawiarce. Będą wskazówki ściśle związane z tematem, ale też trochę dodatkowych informacji z bardziej ogólnej kawowo-kawiarkowej działki.
Jaka kawiarka jest najlepsza?
Pierwszy krok to wybór kawiarki. My stawiamy na klasykę: aluminiowy model Moka Express oraz stalowy model Kitty włoskiej marki Bialetti. To oni jako pierwsi zaczęli produkować kawiarki i wypromowali je na jeden z najbardziej znanych sprzętów kawowych wszech czasów. Wymienione modele to popularne, jakościowe zaparzacze o tradycyjnej zasadzie działania – wybór bardzo dobry i bardzo uniwersalny.
Poza tymi oraz kilkoma innymi standardowymi propozycjami, wśród produktów marki Bialetti można znaleźć też modele “ekstra”: ze zwiększonym ciśnieniem parzenia (Brikka), funkcją pienienia mleka (Mukka) lub w wersji elektrycznej (Moka Timer, Elettrika).
- 171,00 zł – 251,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
- Brak w magazynie
Jaka kawa do kawiarki?
Drugi krok, czyli kawa. Ogólna zasada brzmi: palona pod espresso. W wersji nowoczesnej będzie to średni wypał (my polecamy właśnie taki), w wersji tradycyjnej – wypał ciemny (ten też ma wielu zwolenników). A co dokładniej? To już zależy od osobistych preferencji. Można iść w bardzo bezpieczną i zawsze smaczną stronę nut czekoladowych, orzechowych, karmelowych i tym podobnych. Można też postawić na coś ciekawszego, bardziej owocowego.
Przejdźmy jednak do konkretów. Jeśli szukacie swojej pierwszej wysokojakościowej kawy do kawiarki, praktycznie w ciemno możecie brać ziarna z Brazylii, na przykład naszą Brazylię Yellow Bourbon. Jeśli Brazylię już znacie i chcecie skosztować czegoś nowego, warto rozejrzeć się po pozostałych krajach Ameryki Południowej i Środkowej – kawy z tego regionu łączą w sobie często kwasowe owoce z klasyczną słodyczą i wysoką cielistością, którą kawiarka fajnie podkreśli. Warto też przetestować wysokojakościowe robusty, szczególnie jeśli lubicie mocno pobudzające, intensywne kawy.
Jak działa kawiarka?
Pora dowiedzieć się co nieco o zasadzie działania kawiarki. W swojej najbardziej tradycyjnej formie, zaparzacz składa się z trzech głównych części: dolnego zbiornika na wodę, sitka na zmielone ziarna oraz górnego zbiornika na zaparzoną kawę (z metalowym filtrem i gumową uszczelką od spodu).
Podczas podgrzewania w dolnym zbiorniku rośnie ciśnienie, spowodowane przez zwiększającą się ilość pary wodnej oraz rozszerzające się wraz z temperaturą powietrze. Siła związana z tym ciśnieniem wypycha wodę z dolnego zbiornika w górę, przez zmielone ziarna (tam zachodzi parzenie) i dalej, do górnego zbiornika kawiarki. No i już, mamy kawę!
Jak smakuje kawa z kawiarki?
Kawa z kawiarki bywa nazywana espresso, choć z technicznego punktu widzenia nie jest to prawda – espresso parzone jest pod znacznie wyższym ciśnieniem i wymaga innych proporcji kawa:woda. Jednak w dużym skrócie napar z kawiarki można określić jako kawę “w stylu espresso”. Jest to kawa mała i mocna, o wyraźnej, gęstej teksturze.
Napar z kawiarki można pić od razu, rozcieńczyć go wodą lub dodać mleka. Dzięki temu kawiarka jest urządzeniem zaskakująco uniwersalnym, będącym (dobrą i niedrogą) domową alternatywą dla wielbicieli kawy z ekspresów ciśnieniowych.
- Oceniono 5.00 na 532,00 zł – 108,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
- 90,00 zł – 299,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
- Brak w magazynie Oceniono 5.00 na 528,00 zł – 94,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Jak zmielić kawę do kawiarki?
Mieleniu kawy do różnych metod zaparzania poświęciliśmy oddzielny wpis na blogu. Dla kawiarki jest to mielenie drobne, choć wyraźnie grubsze niż do ekspresu kolbowego – wizualnie porównywalne może do drobnej soli kuchennej.
Jednak koniec końców, odpowiednią grubość mielenia trzeba wypracować samemu – dla swojego sprzętu, swojej kawy i swojego gustu. Zbyt drobne mielenie rozpoznacie po ostrym, gorzkim smaku i małej ilości uzyskanego naparu w stosunku do wlanej wody. Zbyt grube mielenie to natomiast nieprzyjemnie kwasowy, pusty smak i mało kontrolowany przepływ wody przy parzeniu. Dodatkowo warto wziąć pod uwagę, że kawy ciemniej palone smakują lepiej, gdy są zmielone grubiej i odwrotnie – kawy jaśniej palone wymagają drobniejszego mielenia.
Jak zaparzyć dobrą kawę w kawiarce?
A teraz wreszcie o samym parzeniu. Ogólny przepis brzmi tak:
– Napełnijcie dolny zbiornik wodą poniżej zaworu bezpieczeństwa (to takie małe coś na bocznej ściance zbiornika).
– Napełnijcie sitko zmieloną kawą i włóżcie je do dolnego zbiornika.
– Przykręćcie górny zbiornik, upewniając się wcześniej czy filtr i uszczelka są na swoim miejscu.
– Umieśćcie kawiarkę na palniku i włączcie go. Pokrywkę kawiarki zostawcie otwartą, żeby mieć na oku co dzieje się w środku.
– Poczekajcie aż kawa się zaparzy, przelejcie ją do filiżanki i gotowe.
Powyższy schemat jest bardzo prosty i można by na nim poprzestać, jednak żeby wyciągnąć z kawiarki wszystko co najlepsze, warto zastosować się do kilku dodatkowych wskazówek.
Po pierwsze, użyjcie gorącej wody zamiast zimnej – zagotujcie wodę w czajniku i dopiero taką wlejcie do dolnego zbiornika. Uważajcie tylko żeby się nie poparzyć, do zakręcania kawiarki przyda się kuchenny ręcznik.
Po drugie, sitko powinno być pełne, ale nie ubijajcie w nim kawy – wystarczy postukać sitkiem o blat, żeby kawa wypełniła je równomiernie.
Po trzecie, kawę w kawiarce najlepiej parzyć na małym ogniu. Gdy kawa zacznie wypływać do górnego zbiornika, warto zredukować moc jeszcze bardziej (lub nawet całkowicie wyłączyć palnik). Miejcie na uwadze, że im mniejsza kawiarka, tym mniej energii będzie potrzebowała do poprawnego zaparzenia kawy.
Po czwarte, zdejmijcie kawiarkę z palnika gdy tylko wypływająca kawa zacznie gwałtownie się pienić (lub wcześniej). Warto dodatkowo schłodzić zaparzacz pod zimną wodą, żeby jeszcze szybciej zatrzymać parzenie i uniknąć przegrzania.
Po piąte, testujcie. Ilość wody na starcie (zawsze poniżej zaworu bezpieczeństwa!), grubość mielenia kawy, moc palnika, moment przerwania parzenia – te wszystkie parametry warto dostosowywać. Odrobina chęci i zaangażowania na pewno zostanie wynagrodzona w filiżance 🙂
Jakie akcesoria do kawiarki?
To dobry moment, by wspomnieć o opcjonalnych dodatkach do kawiarki, które mogą jeszcze bardziej uprzyjemnić codzienne życie z tym zaparzaczem.
1. Adapter na indukcję
Jego pierwsze, oczywiste zastosowanie to umożliwienie używania kawiarki niekompatybilnej z płytami indukcyjnymi na płytach indukcyjnych (dotyczy to wszystkich modeli aluminiowych oraz modeli stalowych w bardzo małych rozmiarach). Adapter jest rozgrzewany przez płytę indukcyjną, a następnie przekazuje ciepło stojącej na nim kawiarce.
Taki adapter można wykorzystać też jako podkładkę pod kawiarkę na kuchenkę gazową. Rozwiązuje to problem z niestabilnością małych kawiarek na palnikach gazowych. Dodatkowo, adapter tworzy barierę przed płomieniem i jednocześnie magazyn ciepła dla kawiarki, dzięki czemu łatwiej jest kontrolować cały proces parzenia.
2. Spieniacz do mleka
W połączeniu z kawiarką umożliwia przygotowanie kawy mlecznej w stylu latte lub cappuccino bez ekspresu ciśnieniowego. Urządzenia tego typu są dostępne w wersjach elektrycznych oraz ręcznych.
3. Filtry do aeropressa
Te papierowe dyski, choć dedykowane są do zupełnie innego zaparzacza, fajnie sprawdzają się i tutaj. Wiele osób stosuje je, żeby osiągnąć nieco czystszy i jeszcze smaczniejszy napar. Wystarczy taki papierowy filtr umieścić na spodzie górnego zbiornika kawiarki (na metalowym filtrze), zwilżyć go odrobiną wody, żeby trzymał się na miejscu, i zaparzyć kawę jak zawsze.
Jak dbać o kawiarkę?
O tym już pisaliśmy, ale napiszemy jeszcze raz. Kawiarkę należy dokładnie myć po każdym użyciu. Warstwa starej kawy na ściankach zaparzacza to nic dobrego! Warto zabrać się za czyszczenie, gdy tylko urządzenie wystygnie, zanim resztki kawy zaschną – tak będzie szybciej i łatwiej.