Koszyk
Czy kawa powinna być gorąca?

Czy kawa powinna być gorąca? Temperatura kawy

Lubię tylko gorącą kawę, taką że aż parzy w język… Zimna kawa jest niedobra, za to cold brew jest dobre… Kawy nie wolno zalewać wrzątkiem, bo będzie przepalona…

To tylko kilka z zasłyszanych zdań, które zapadły nam w pamięć. Jak widać, temat temperatury w kontekście kawy obrósł w różne tezy, kontrowersje i wątpliwości. Dzisiaj postanowiliśmy dorzucić swoje trzy grosze!

Dlaczego zimna kawa jest niedobra?

Żeby dobrze zrozumieć te zagadnienie, trzeba poznać pewien fakt z ludzkiej biologii. Zdolność odczuwania smaku przez ludzi jest najwyższa w temperaturach około 20-30 stopni Celsjusza, za to spada w niższych oraz wyższych temperaturach. To oznacza, że ludzie słabo czują smak zimnych i gorących potraw lub napojów.

Dlaczego to ważne? Jeśli pijemy gorącą kawę, to smak tej kawy dociera do nas w bardzo ograniczonym stopniu. Za to gdy temperatura kawy spada, jesteśmy w stanie ten smak coraz lepiej wychwycić.

Jaki z tego wniosek? Jeśli przestudzona kawa nam nie smakuje, może to oznaczać, że albo nie lubimy kawy w ogóle, albo nie lubimy kawy którą pijemy!

Co teraz? Warto mieć świadomość, że lubienie lub nielubienie częściowo bierze się z przyzwyczajenia. Jednak my uważamy, że to dobra okazja, żeby wymienić swoją codzienną kawę na ziarna wyższej jakości.

Kawa wysokiej jakości (szczególnie palona jaśniej) jest smaczna gdy jest po prostu ciepła, a nawet gdy jest zupełnie zimna! Nie trzeba pić jej duszkiem od razu po przygotowaniu – można się nią cieszyć 10 minut później, 20 minut później i 30 minut później… Oczywiście to nic złego, żeby mieć ochotę na rozgrzewający kubek świeżej kawy. Jednak miejmy w głowie, że wystudzona kawa wcale nie musi być paskudna – może być pyszna, trzeba tylko wybrać dobre ziarno.

Ekstra ciekawostka dla amatorów kawy z mlekiem: Z przyczyn oczywistych, mleko jest najsłodsze w temperaturze zbliżonej do temperatury ciała. Dlatego kawę z mlekiem również warto pić dopiero po częściowym wystudzeniu!

Kawa mrożona czy cold brew?

Na przeciwnym biegunie leży kawa na zimno z dodatkiem lodu, czyli kawiarniany bestseller w gorących miesiącach letnich. Z tym przypadkiem nie będziemy dyskutowali, taka kawa jest świetnym sposobem na orzeźwienie.

Istnieje przy tym kilka różnych pomysłów na kawę na zimno – zaczynając od słodkiego frappe (składającego się z espresso, mleka, syropu i kruszonego lodu, wymieszanych przy użyciu shakera), przez bardziej klasyczną iced coffee (czyli espresso, mleko, lód w kostkach i opcjonalnie syrop), po kawy w wersji czarnej. W tej kategorii mamy popularne espresso tonic (espresso, tonik, lód) i orange espresso (espresso, sok pomarańczowy, lód), a także kawę na lodzie i cold brew.

Te dwie ostatnie są szczególnie ciekawe, bo prezentują dwa zupełnie odmienne podejścia do parzenia zimnej dużej czarnej.

Kawa na lodzie to kawa parzona w gorącej wodzie – zazwyczaj w dripperze, aeropressie lub chemeksie – prosto na kostki lodu. Przy odpowiednio dobranej proporcji ilości wody do ilości lodu, dostajemy idealnie zimną kawę, o mocy podobnej do mocy standardowej kawy parzonej alternatywnie.

Cold brew to z kolei kawa macerowana w zimnej wodzie. To znaczy, że zmielona kawa jest zalewana zimną wodą i pozostawiona tak na kilka-kilkanaście godzin. Po tym czasie otrzymujemy czarną kawę o mocy podobnej jak wyżej – z jednym zastrzeżeniem: trzeba użyć większej ilości kawy.

Cold brew jest lubiane przez wielu za swoją niską kwasowość i niską gorycz, łagodne czekoladowe nuty, wysoką zawartość kofeiny. Inni zarzucają, że cold brew smakuje starą kawą, a zimna woda nie wydobywa z ziarna jego cech charakterystycznych – za to kawa na lodzie jest świeża i gwarantuje bardziej kompleksowy smak, dodatkowo wymaga mniejszego zużycia kawy i jest o wiele szybsza w przygotowaniu.

My skłaniamy się ku tej drugiej opinii, ale mając świadomość ogromnej popularności cold brew, polecamy przetestować obie opcje i zdecydować samemu 🙂 A jeśli chcecie dowiedzieć się o cold brew nieco więcej, zapraszamy do jednego z naszych poprzednich wpisów: Przepis na cold brew.

W jakiej temperaturze najlepiej parzyć kawę?

Wiecie już, że jest możliwe zaparzenie kawy w zimnej wodzie – jednak jest to oczywiście wyjątek od reguły. Zazwyczaj kawę parzymy gorącą wodą – choć niekoniecznie powinien być to wrzątek.

Optymalna temperatura parzenia kawy zależy przede wszystkim od stopnia wypalenia ziaren. Kawę jasno paloną parzymy w trochę wyższych temperaturach, kawę ciemno paloną w trochę niższych. Bardziej konkretnie, polecane widełki to 90-100 stopni dla kawy jaśniejszej i 80-90 stopni dla kawy ciemniejszej.

Dlaczego? Teoria jest taka, że im wyższa temperatura, tym woda łatwiej wydobywa smak z ziaren. Ziarna jasno palone są mniej przetworzone i trudniej oddają swoje aromaty – podnosząc temperaturę wody, jesteśmy w stanie wyciągnąć z nich więcej. Z drugiej strony, ziarna ciemno palone łatwiej poddają się parzeniu, ale za to mają potencjalnie więcej nieprzyjemnych smaków – woda w niższej temperaturze wydobędzie z nich to co dobre, a pozostawi to co złe.

Jeśli chodzi o dokładną temperaturę, trzeba ją dobrać samemu metodą prób i błędów – do własnej kawy i metody parzenia oraz własnego gustu. My polecamy zacząć od temperatury maksymalnej, a później ewentualnie stopniowo ją obniżać. Sami parzymy większość naszych przelewów wodą świeżo po przegotowaniu, a ekspres ciśnieniowy ustawiamy na 90-95 stopni. Jeśli chcecie ułatwić sobie życie, na początek skupcie się na dopracowaniu innych parametrów – szczególnie grubości mielenia – a dopiero później bawcie się temperaturą.

Jak rozpoznać, że temperatura jest źle dobrana? Objawami zbyt niskiej temperatury mogą być nadmierna kwasowość i niska słodycz, płaski i pusty smak, a w skrajnym przypadku lurowatość. Kawa parzona w zbyt wysokiej temperaturze może być odczuwalnie ostra i gorzka, z nieprzyjemnym palonym posmakiem.

To zapewne stąd wzięło się określenie przepalona kawa i obawa przez zalewaniem jakiejkolwiek kawy wrzącą wodą. Same te określenie jest naszym zdaniem dość nieszczęśliwe, bo sugeruje, że przy parzeniu zachodzi coś związanego z paleniem. Nie, woda w 100 stopniach nie jest w stanie kawy przypalić, wypalić, zapalić ani spalić. Jedyne co może zrobić, to wydobyć niepożądane smaki – czyli przeparzyć kawę.

Czy kawa powinna być gorąca?

Czy kawę można zalewać wrzącą wodą?

Po przeczytaniu sekcji wyżej wiecie już, że można! Ściślej, w przypadku kawy palonej jasno używanie wrzątku jest dobrym pomysłem, za to kawę paloną ciemno warto potraktować wodą trochę chłodniejszą.

Podsumowanie

Mamy nadzieję, że rozjaśniliśmy trochę temat roli temperatury w parzeniu i piciu kawy. Nawiązując do cytatu z początku artykułu: lubimy zimną kawę i ciepłą kawę, jeśli tylko jest dobrej jakości i jest dobrze zaparzona. A wy?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Darmowa przesyłka

Dla wszystkich zamówień powyżej 149zł

Łatwe zwroty

Skorzystaj z formularza zwrotów

Bezpieczne płatności

Stosujemy certyfikat SSL oraz szybkie przelewy