Czy to dobry młynek pod alternatywy? Czy można zmielić w nim kawę pod espresso? Czy jest warty swojej ceny? My też kilka lat temu stojąc przed wyborem młynka zadawaliśmy sobie te pytania. Dziś bogatsi o doświadczenia dzielimy się swoimi przemyśleniami dotyczącymi młynka Eureka Mignon Filtro. Specyfikacja młynka do kawy Eureka Mignon Filtro moc: 310 W […]
Blog
Metody obróbki kawy
Informacja podawana niemal zawsze w opisach kaw wysokiej jakości, zawierająca zagadkowe, nierzadko angielsko-brzmiące określenia. Dziś pora rozjaśnić ten temat! Czym jest obróbka kawy? Kto i po co ją robi? Czy kawa naturalna jest brudna, a kawa myta sztuczna? Czy kawa honey smakuje miodem? Czy od kawy anaerobic będziecie fit? Czytajcie dalej! Czym jest obróbka kawy? […]
Jasno czy ciemno palona kawa?
Czym jest stopień palenia kawy i jak go rozpoznać? Jak smakuje kawa jasno palona, średnio palona i ciemno palona? Jaką kawę wybrać do ekspresu ciśnieniowego, a jaką do metod alternatywnych? Która kawa zawiera więcej kofeiny? To wszystko i jeszcze więcej poruszyliśmy w tym artykule. Czytajcie dalej! Czym jest stopień palenia kawy? Podczas wypału kawy, wraz […]
Skąd pochodzi kawa? Pochodzenie kawy a smak
Skąd pochodzi kawa i gdzie rośnie? Kto jest największym, a kto najlepszym producentem kawy? Jak zależy smak kawy od jej pochodzenia i dlaczego w ogóle zależy? Czytajcie dalej! Czy kawa pochodzi z Włoch? Nie! Kawa nie pochodzi z Włoch i nie rośnie we Włoszech, nie rośnie też w Polsce, ani w ogóle w Europie. Kawowce […]
Recenzja pieca do kawy – Behmor 2020SR plus
Nazywając Behmora piecem do kawy na twarzy pałęta mi się uśmiech wywołany lekkim rozczuleniem. Gdy myślimy o maszynach do roastingu przed oczami mamy wielkie piece bębnowe z charakterystycznym górnym zasypem i wielką tacą chłodzącą. Behmor przy nich to brzdąc. Ja zdecydowanie chętniej określam go samplerem do kawy, jednak dla wielu osób jest to pełnoprawny, choć […]
Czym jest profil sensoryczny kawy?
W skrócie, profil sensoryczny to opis różnych odczuć związanych ze smakiem i aromatem kawy, zwykle wykorzystujący skojarzenia. Ale jak podejść do takiego opisu? Jak wyczuć te wszystkie nuty? Skąd one w ogóle się biorą? Czy chodzi o kawę aromatyzowaną? A może to wszystko to tylko marketingowy wymysł? Czytajcie dalej! Kawa (nie)aromatyzowana Praktyka aromatyzowania kawowych ziaren […]
Jak przechowywać kawę?
Każdemu, kto zwraca uwagę na jakość kawy, powinno zależeć na jej poprawnym przechowywaniu – żeby dobre ziarna pozostały dobre aż do ostatniej sztuki. Ogólna zasada przechowywania (powtarzana do znudzenia na opakowaniach wielu suchych produktów spożywczych) brzmi: w suchym i chłodnym miejscu. Ale jak bardzo suchym i jak bardzo chłodnym? A co z dostępem światła i […]
Czym jest cupping i jak go zrobić?
Tłumacz Google twierdzi, że cupping to stawianie baniek, ale my nie o tym. A o czym? O testowaniu kawowej parzuchy przy pomocy łyżki w akompaniamencie głośnego siorbania 🙂 Chociaż brzmi dziwnie, jest to nie tylko bardzo praktyczna metoda stosowana przez kawowych profesjonalistów na całym świecie, ale też świetna zabawa dla wszystkich pijaczy kawy – zarówno […]
Mobilna kawiarnia – jak zacząć biznes – kompendium wiedzy
Ci siedzący w temacie i posiadający własny wózek (a częściej wózki) z kawą, nie wiedzą o czym tu dywagować. Jednak z punktu widzenia osoby która dopiero myśli o uruchomieniu mobilnej kawiarni, pytań jest sporo. A przynajmniej powinno być 😉 W tym artykule opowiem nieco o specyfice prowadzenia biznesu pod tytułem mobilne kawiarnie. Zastanowimy się jakie […]
Czym jest kawa speciality?
Kawa speciality (lub specialty, wedle uznania) to coraz bardziej znane określenie, domena małych palarni i lokalnych kawiarni skupionych na jakości. Nietrudno domyślić się, że chodzi tu o coś specjalnego, ale czym dokładnie jest kawa speciality? W tym artykule dowiecie się co nieco na ten temat. Opowiemy tutaj o kryteriach oceny kawy pod względem jakości, o […]