Koszyk

Blog

Spienianie mleka. Artykuł "Wpływ mleka na smak kawy".

Wpływ mleka na smak kawy

Tytułowe zagadnienie z pozoru wydaje się proste – chyba każdy kto kawę pije, próbował kawy z mlekiem i wie, jak ona smakuje. Okazuje się jednak, że i na ten temat można odkryć kilka ciekawych faktów. Zapraszamy do lektury! Rodzaje kaw mlecznych Te najbardziej znane to caffe latte i cappuccino, a zaraz za nimi espresso macchiato, […]

Jak parzyć kawę w kawiarce? Kawa z kawiarki

Jak parzyć kawę w kawiarce?

W jednym z poprzednich wpisów na blogu napoczęliśmy temat kawiarek – pisaliśmy między innymi o historii tego kultowego zaparzacza, jego budowie oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie. Dziś pora na stronę praktyczną, czyli jak zaparzyć kawę w kawiarce. Będą wskazówki ściśle związane z tematem, ale też trochę dodatkowych informacji z bardziej ogólnej kawowo-kawiarkowej działki. […]

Cascara - suszone owoce kawowca

Czym jest cascara?

Pod tym tajemniczym hiszpańskim słowem oznaczającym skórkę, kryje się pyszna alternatywa dla herbaty (w dodatku bliżej spokrewniona z kawą, niż można by się spodziewać). Czym dokładnie jest cascara? Jak powstaje? Jak smakuje i jakie ma właściwości? Jak zaparzyć cascarę? Gdzie ją kupić? Wszystkiego dowiecie się w tym artykule – zapraszamy do lektury. Cascara – co […]

Jaka grubość mielenia kawy? Mielona vs ziarnista

Jaka grubość mielenia kawy?

Na początku sprawa wydaje się prosta – w sklepach jest kawa ziarnista i mielona. Masz młynek wbudowany w ekspres? Wybierasz tę pierwszą. Nie masz? Łatwizna, kupujesz mieloną. A jednak z czasem okazuje się, że temat jest nieco bardziej skomplikowany. Dziś omówimy grubości mielenia kawy w zależności od metody parzenia, jaką wybierzemy. Kawa ziarnista vs mielona […]

Jaką kawiarkę wybrać. Zdjęcie główne.

Jaką kawiarkę wybrać?

Wybór kafetierki to poważna sprawa! Moka pot jest niezwykle wytrzymały i odporny na trudy dnia codziennego – w związku z tym nierzadko zdarza się, że jeden egzemplarz towarzyszy nam całe życie. To takie kawowe konserwatywne małżeństwo. Dlatego przemyślmy dobrze jakiego sprzętu potrzebujemy, żeby przez dekady spełniał swoją rolę i nasze oczekiwania. W dalszej części artykułu […]

Arabika vs robusta - kawowiec w doniczce

Arabica, robusta i inne gatunki kawy

Dla wielu ludzi informacja o innych gatunkach kawy może być lekkim szokiem. Przez lata indoktrynowano nas, że jedyna słuszna kawa to 100% arabika – ale nie byle jaka, tylko ta włoska! Cokolwiek to znaczy 🙂 Wszystkich głodnych informacji, jak to jest z tymi gatunkami, zapraszamy do przeczytania naszego artykułu. Będzie trochę botanicznie, trochę liczbowo, a […]

jak parzyć kawę w dripie - zdjęcie główne

Jak parzyć kawę w dripie?

Z poprzedniego wpisu wiecie już, co to jest ten cały drip. Ba, może zainspirowani artykułem kupiliście te akcesorium lub chociaż wyciągnęliście je z tyłu szafki. Nie ważne jak, ważne że uzbrojeni w sprzęt, stajecie przed blatem kuchennym i zaczynacie zastanawiać się, jak to było z tym przelewaniem – ile kawy zmielić, jak grubo i jak […]

Zdjęcie główne - jak zrobić cold brew

Przepis na cold brew

Temat powracający jak bumerang. No, może nieco bardziej cyklicznie. W okresie upałów wiedza, jak zrobić cold brew, cenniejsza jest niż przepis na kamień filozoficzny. Chińskie przysłowie mówi jasno: lepiej schłodzić się zimną kawusią, niż żyć wiecznie w upale. Przygotowaliśmy więc dla Was przepis na cold brew.  Co to jest cold brew? To taka kawa na […]

Czym jest drip? Na zdjęciu dwa ceramiczne dripy Hario V60

Drip – czym jest i jaki wybrać?

Tak to już bywa, że na pewnym etapie wtajemniczenia zaczynamy interesować się alternatywnymi metodami parzenia kawy. Czasem podejrzymy w kawiarni ładnie wyglądający sprzęt. Zdarza się, że w świat alternatyw wprowadza nas znajomy kawowy geek. Możemy też przypadkiem natrafić na ciekawy artykuł czy filmik w social mediach. W każdym razie, po złapaniu się na haczyk pod […]

Metody ciśnieniowe vs alternatywne

Czym są alternatywne metody parzenia kawy?

Mało kto pamięta moment, gdy sięgnął po pierwszy łyk kawy. Bezwładnie wpadamy w świat kofeiny i trwamy w nim przez dekady popijając czarny napój (albo biały, stop kawowym ekstremistom). Jednak w życiu niektórych kawoszy nadchodzi moment, gdy słyszą o alternatywnych metodach parzenia ziaren. Zwykle etap akcesoriów poprzedzony jest zainteresowaniem kawami specialty. To wtedy buszując po […]

Darmowa przesyłka

Dla wszystkich zamówień powyżej 149zł

Łatwe zwroty

Skorzystaj z formularza zwrotów

Bezpieczne płatności

Stosujemy certyfikat SSL oraz szybkie przelewy